In het stadscentrum van IJsselstein heeft Hendrik-Jan van Oostrum samen met zijn vrouw Saskia een bijzondere winkel met een opvallende etalage. In de winkel zijn producten te vinden die je op allerlei momenten in het leven cadeau kunt geven. Maar de winkel is niet de enige onderneming die Hendrik-Jan (56) heeft.

“Ik heb altijd in de detailhandel gewerkt”, begint Hendrik-Jan zijn verhaal. “Eerst in Utrecht, waar ik vandaan kom, en later werkte ik bij familiebedrijf Veldhoen zonwering in IJsselstein en in de HEMA in Maarssen en Maarssenbroek. Ook was ik parttime docent handel en economie aan MBO-scholen.”

Als de economische crisis toeslaat en er een aantal andere omstandigheden spelen, moet Hendrik-Jan opnieuw bedenken waar zijn toekomst ligt. “Fulltime in het onderwijs werken leek me niets voor mij. Het was altijd al een droom om mijn eigen winkel te beginnen. Ik bedacht dat het slim was om als franchisenemer aan de slag te gaan, maar op internet zag ik geen mogelijkheden die bij me pasten. Ik moet wel mijn creativiteit kwijt kunnen.”

Net als Hendrik-Jan de pagina af wil sluiten en met zijn muis naar de rechterbovenhoek gaat om op het kruisje te klikken, valt zijn oog op dat ene woord: uitvaart. “Ik weet niet waarom, maar ik klikte er op. Nu moet je weten: ik had niets met uitvaarten en vond het, net als veel mensen, een beetje eng.”

‘Vaak is het een belangrijke taak om wat overzicht te creëren’

Dat was vlak voor kerst 2013, maar in februari 2014 tekent Hendrik-Jan een contract met Yarden en is het bedrijf Yarden & van Oostrum een feit. “Ik heb toen een half jaar lang heel hard gewerkt om alles te leren. Ik liep stages bij andere uitvaartondernemingen en behaalde de nodige diploma’s. In september kon ik echt aan de slag.”

Over de lichte angst die Hendrik-Jan eerst voelde, zette hij zich al snel heen. “Ik besefte dat de dood onderdeel van het leven is en merkte dat ik in dit werk alles kon toepassen wat ik mijn leven al gedaan had. Het bleek een jas die pastte.” Hendrik-Jan ontwerpt zelf rouwkaarten voor de families waar hij voor werkt, maar is ook het gezicht van de uitvaart zelf als begeleider. “Ik kom bij de mensen als ze een dierbare hebben verloren en help ze professioneel en zo goed als ik kan met alles wat er op ze af komt. Vaak is het een belangrijke taak om wat overzicht te creëren.”

Inmiddels heeft Hendrik-Jan alles wat nodig is voor zijn werk in eigen bezit. “Ik heb een eigen opslag en een rouwauto gekocht en doe van daaruit mijn werk. Ik vind het mooie aan dit werk dat ik mensen echt kan helpen op een belangrijk moment in hun leven. Als zij afscheid nemen van een dierbare ben ik erbij om hen te ontzorgen en te ondersteunen.”

Retailhart begon weer te kloppen

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. “Eind 2016 begon mijn retailhart weer te kloppen en kwam mijn wens voor een eigen winkel weer bovendrijven. Ik heb nog gedacht aan een uitvaarthotel, maar zag in dat er een andere behoefte was in deze branche.” Dus werd het een winkel in de binnenstad van IJsselstein. “Maar het moest geen winkel met urnen en grafstenen in de etalage zijn. Geen typische uitvaartwinkel.”

Hendrik-Jan begon een winkel waar mensen terecht kunnen op belangrijke momenten in hun leven. “Ik heb met vrienden een denktank samengesteld en zo ontstond het idee om een winkel te beginnen waar mensen terecht kunnen voor huwelijkscadeaus, zwangerschapscadeaus, geboortecadeaus en verjaardagscadeaus, maar ook voor de andere dingen die bij het leven horen. Dus ik verkoop ook urnen en herdenkingssieraden.”

‘Ik vind het fijn IJsselsteiners goed te leren kennen’

“Ik denk dat onze winkel best wel uniek is. De naam van de winkel is niet voor niets Momenten van Leven. Bij ons komen mensen die net oma zijn geworden, en een cadeautje voor hun kleinkind kopen, maar ook nabestaanden die een urn uitzoeken voor een overleden dierbare.”

De combinatie van een uitvaartonderneming en een winkel lijkt misschien een tegenstelling, maar is in dit geval eigenlijk best een logische. “Ik vind het fijn om een band op te bouwen met mensen. In de meeste gevallen zijn dat mensen uit IJsselstein. Ik woon al sinds eind jaren 80 in de stad en vind het fijn dat ik nu ook via mijn werk de IJsselsteiners goed leer kennen.”

Over Momenten van Leven

Momenten van Leven is een unieke kadowinkel in de historische binnenstad van IJsselstein. Bijzondere kadoos voor ieder moment of gelegenheid wanneer je iemand wil verrassen, of gewoon voor jezelf. 

Openingstijden:
Ma + di                gesloten
Wo+do               11-17 uur
Vr                         11-17 uur
Za                        11-16 uur

Contact

Kadowinkel in IJsselstein
(naast de HEMA)
Adres: Utrechtsestraat 43
3401 CT IJsselstein
Telefoon: 030 276 5106 (24/7 bereikbaar)
mail: link naar formulier